Skandia och Bosam inleder samarbete 

21 Sep 2022

Ett samarbete som möjliggör för fler förstagångsköpare att ta sig in på bostadsmarknaden 

Skandia inleder under hösten 2022 ett samarbete med Bosam i syfte att underlätta för fler förstagångsköpare att kunna köpa en egen lägenhet. Samarbetet innebär att Skandiabanken efter sedvanlig kreditbedömning kommer att kunna tillhandahålla bolån till kunder som köper en lägenhet i en Bosam-förening, där föreningen står för en större del av lånet än i en traditionell förening.

– Jag är mycket glad åt att Skandia inleder samarbete med Bosam. Den här typen av innovativa lösningar kan bidra till att sänka trösklarna på bostadsmarknaden. För Skandiabankens del ger samarbetet oss möjlighet att konkret kunna bidra till att framför allt fler yngre kan köpa ett eget boende med mindre egen insats och i en förening med en högre grad av ekonomisk förutsägbarhet jämfört med traditionella bostadsrättsföreningar, säger Johanna Cerwall, VD på Skandiabanken.

Bosam-modellen bygger på att bostadsrättsföreningen står för en större del av lånet än i en traditionell förening. Bosam ger ut föreningslån med fast ränta och fast amorteringsplan. Lånen har en löptid på 20 år och finansieras av välkända, institutionella investerare med långsiktig investeringshorisont.

– Skandiabankens förhandlingsfria bolån passar väldigt bra ihop med Bosams föreningslån. Den lägre lånebördan för bolånetagaren ger inte bara fler personer möjlighet till bostad utan gör också att stigande räntor får en mindre påverkan på hushållens ekonomi, fortsätter Johanna Cerwall.

– Samarbetet som vi nu inleder med Skandia är en viktig milstolpe i kampen att lösa en av vår tids stora samhällsutmaningar; att sänka trösklarna in på bostadsmarknaden. Jag är mycket glad över vårt samarbete som kommer att resultera i att fler unga vuxna får möjligheten att äga sin första bostad, i trygga och välmående bostadsrättsföreningar. Det säger Jesper Gustafsson, VD på Bosam.

Samarbetet mellan Skandia och Bosam innebär att Skandia blir prefererad partner för kunder som köper en bostadsrätt i en Bosam-förening. Skandiabanken arbetar efter en transparant modell med förhandlingsfria bolån utan individuella priser och alltid till bra och konkurrenskraftiga räntor.

 

Kontakt

Jonatan Ohlin, pressansvarig Skandia, 073-032 74 43 , jonatan.ohlin@skandia.se

Timmy Andersson, affärschef och pressansvarig Bosam, 076-606 78 98

 

Pressrum inklusive foton finns på Skandia.se

 

Om Skandia

Skandia är ett pensionsbolag som erbjuder tjänstepension med förebyggande hälsoförsäkring för att du ska kunna bygga grunden till en trygg pension och vara frisk på vägen dit. Vi har drygt 750 miljarder kronor under förvaltning. Vi låter pengarna jobba på ett sätt som ger bra avkastning åt våra drygt 1,8 miljoner kunder och samtidigt bygger vi ett bättre samhälle. Hos oss finns också en bank för bolån och sparande som möjliggör att hantera hela din ekonomi från pension till räkningar. Läs mer på www.skandia.se